21. YÜZYILDA MİLLİ GÖRÜŞÜN GELECEĞİ


Siyaset çok yönlü ve çok dillidir. Siyasetin disiplinleri vardır. Sosyoloji, iktisat, psikoloji, hukuk, kamu yönetimi, siyaset bilimi vs tüm toplum bilimlerini kapsayan çok yönlü ve değişken disiplinler bütünüdür.
İnsan doğası gereği siyasi bir varlıktır. Çünkü siyaseti yapanlar insanlardır...
Devletleri kuran milletlerdir. Milletler bireylerden oluşur ve her birey millet toplamının bir parçasıdır. Dolayısıyla siyasi partileri kurup siyaset yapanlar ve ideolojileri inşa edenler bireyden topluma insanlardır...
Kitleselleşmeyen her ideolojik siyasi yapı başarıya ulaşamaz!
Kültürleşmeyen her ideoloji fikri yapısını koruyamaz!
Evet değerli okurlarım bugün sizinle milli görüş fikri yapısını ele alacağiz. Bildiğiniz üzere milli görüş fikri düşüncesi, ideolojisi  1969 yılında Prof.Dr Necmettin Erbakan liderliğinde siyaset sahnesine çıkmış ve bugünlere kadar gelmiştir.  Bugün oğlu Dr. Fatih Erbakan tarafından kurulan yeniden refah partisiyle durgun geçen yıllar sonrası yeniden ivme kazanarak yükselişe  geçmiştir. mevcut konjoktürde ve gelecek projeksiyonlarına baktığımızda milli görüş hareketinin kritik kararlar alma süreciyle karşı karşıyayız. Burada sorulması gereken 3 soru var.
1. Milli görüş hareketi kendi dar ideolojik kalıbındamı kalacak?
2. Milli görüş hareketi fikri ideolojisinden tavizler vererek ve diğer seçmen sosyolojilerine yelkenmi açacak?
3. Milli görüş hareketi kültürleşerek ideolojisini uzun soluklu bir kültür inşasına girişecek şekilde tüm kesimler üzerinde ayndınlanma çağınamı sürükleyecek?
Gelin şimdi bu sorulara birlikte cevap arayalım.
1. Kitleselleşmeyen her ideolojik ve siyasi parti varlığını daima sürdürebilir. Ama azınlık olmaktan öteye geçemez. Çünkü dar kalıbından kurtulamaz.
2. İdeolojik ve fikri hareketler kitleselleşme yolunda tomlumun diğer kesimlerine hitap etmek için tavizler vermelidir. Bazı politikalarından taviz vererek toplumun geri kalan kesimlerinin benimsediği fikirlere yelken açarak, karşıt görüşten aktörleri yanına alarak başarabilir. Bu karar süreçlerinde lider çok önemlidir. Çünkü lider yeri  geldiğinde  tabanını ve kitlesini arkasından sürükleyebilmeli ve dönüştürebilmelidir.
3. Dar ideolojik yapısından kurtulmak isteyen, iktidara gelmek isteyen, ama kitleselleşme yolunda taviz vermek istemeyen bir siyasi yapı kültürleşme yoluna girmelidir. Bu yol uzun ve meşakatli bir yoldur. Sıtrateji, planlama ve sabır isteyen uzun bir yoldur. Peki milli görüş hareketi nasıl kültürleşecek.?
Kültürleşme yolculuğu sadece siyasi parti üzerinden sürdürülemez. Sivil toplum kuruluşları kurarak kültürel ve sanatsal faliyetler üzerinden toplum içerisinde kültür inşasına başlanmalı. Fikri yapının ve ideolojinin topluma aktarılması ve toplumda karşılık bulması için "entelijansiya" yanı bir aydın sınıfının yetiştirilmesiyle tüm illerde sempozyumlar ve konferanslar düzenleyerek ve bunu tertipleycek yazar ekibinin oluşturulmasıyla uzun soluklu bir fikri mücadele verilmesiyle başarılacaktır. Bu yolculuk meyvesinin belkide 20 30 yıl sonra alınacağı uzun ve sabır isteyen bir yolculuktur.
Milli görüş hareketi nasıl bir rol üstlenecek şimdiden kestirmek zor olsada, bu soruları kendilerine sormadıkları ve analiz etmedikleri taktirde kendilerini zor ve meşakkatli günler bekliyor. 2028 de muhafazakar ve siyasal islam çizgisinde ki siyasi partilerin çeşitliliği bazı kırılmalara ve siyasi dengelerde derin çatlaklara yol açacaktır. Tahminim odur ki mevcut cumhurbaşkanımız sn.Recep Tayip Erdoğan siyaseti bıraktığında Ak Parti başta olmak üzere siyasal islam ve muhafazaar cephede derin çatlaklar meydana gelecektir.

SAYGILARIMLA...
YUNUS KAÇMAZER

YORUM EKLE
YORUMLAR
Fatih şirin
Fatih şirin - 7 ay Önce

MİLLİ GÖRÜŞÜN TEK TEMSİLCİSİ SAADET PARTİSİDİR AKSİNİ SOYLEYENLER PİNOKYODUR (necmettin erbakan)