MİLLETİN TABİİ OLDUĞU HUKUK’A BELEDİYE BAŞKANLARI, GUGUK MUAMELESİ YAPIYOR


Kıymetli kardeşlerim, dünyada, devletlerin, ekonomik ve sosyo politik alanda, kıyasıya yarış halinde bulundukları ve ülkemizin de dünya devletleri muvazenesinde hak ettiği yeri alabilmesi üzere milletimizi temsilen, gecesini gündüzüne katarak mücadele eden devlet başkanımızın bu öz verili emeğini kendilerine bir kalkan, bir kamufle aracı olarak görüp kamu kaynaklarını kendilerine, yandaşlarına ve aile talukatına bu dünyada mini cennet  kurmak üzere israfta sınır tanımayan (“Görevlerini hakkı ile yapanlar müstesna”), belediye başkanlarının Allah’ın gayretine, kulun vicdanına yük olan, Anayasa yı ihlal etmek pahasına giriştikleri kanunsuzluğa dikkatlerinizi celb etmek istiyorum.
Türkiye geneli belediye başkanları anayasanın 237. maddesinin açıkça izahatını yaptığı motorlu taşıtlar kanununu istismar ediyor suç işliyorlar, nitekim kamuda hizmet amaçlı araç tahsisini düzenlemek üzere baz alınan motorlu taşıtlar kanunu, anayasamızda kimlerin hangi standarta makam aracı kullanma yetkisinin bulunduğunu açıkça izah etmiştir. Belediye başkanları makam araçları kullanımından muaf tutulmasına rağmen, içerisinde bulundukları israf sebebi ile utanç kaynağı olan bu idareciler kendilerine ultra lüks, milyonluk araçları makam aracı olarak tahsis etmekle kalmıyor, bu hukuksuz faydalanmayı, görevi kötüye kullanma eylemini ifşa etmesinler diye yardımcılarına, birim müdürlerine, müdür yardımcılarına ve hatta şeflere dahi özel araç tahsis ettiklerine şahit oluyoruz. Şimdi gelin ihtiyaç olmadan kendi keyifleri için ülkeye oluşturdukları külfiyeti Türkiye belediyeler birliğinin verilerini baz alarak, beraber inceleyelim. Türkiye belediyeler birliği kayıtlarına göre ülkemizde toplam 1397 belediye başkanlığı makamı mevcuttur, biz bu sayıyı belediye başkan yardımcıları ve birim müdürlerini de hesaba katarak onla çarptığımızda elimize geçen makam aracı sayısı: 13.970 ‘dir. Gereksiz yere milletin sırtına yük edilen 13.970 aracın tekabül edeceği tutarı varın siz düşünün. Yargı mensuplarına sesleniyorum: Kendilerini hukuktan üstün gören, hukuk tanımaz belediye başkanlarının bu zevk-i Sefa ve müsriflik alışkanlıklarına ne zaman dur diyeceksiniz? Ülkemizdeki belediye başkanlarına örnek teşkil edeceği üzere Sultangazi’den başlanması üzere Savcılarımızı göreve davet ediyoruz. Ülkemizin herbir ferdinin milli birlik ve beraberliği icra etmek üzere yek vücut olduğu bu uyanış ve diriliş evresinde, yönetici olarak avukatlıkları, yüksek lisansları ile böbürlenip, kibir kaynağı eğitimlerine rağmen akademik bir çalışma üretme kabiliyetinden yoksun, menfaatlerine düşkünlükleri sebebi ile milletin böğrüne habis ur misali çöken bireylere değil, Selçuk BAYRAKTAR gibi gece gündüz demeden zaruri gereksinimlerini arka planda tutarak Türkiye’yenin kutlu yürüyüşünü hızlandırmak üzere yerli ve milli projeler üreten vatan sevdalılarına ihtiyacımız var.
Buyurun isteyenler, aşağıda paylaştığım Anayasamızın motorlu taşıtlar kanunu 237. Maddesini inceleyebilirler. 

Araştırmacı/Yazar 
Memet Raşit KILIÇ.

TAŞIT KANUNU
: 237
: 5/1/1961
: Tarih : 12/1/1961 : Tertip : 4 Cilt : 1
Sayı : 10705 Sayfa : 1529
Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yönetmelik için, "Yönetmelikler Külliyatı" nın kanunlara göre düzenlenen nümerik fihristine bakınız.
Kanunun şümulü: (2)
Madde 1 – a) Genel bütçeye dahil dairelerle katma ve özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı
(1)
b) İktisadi Devlet Teşekkülleri ve özel kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle
(2)
sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları teşekkül ve müesseseler,
d) (Değişik: 7/2/1990 - 3612/46 md.) Kamuya yararlı derneklerden
Cumhurbaşkanlığınca lüzumlu görülenler tarafından kullanılacak taşıtlar bu Kanun hükümlerine
(2)
taşıtları ve zırhlı ambulanslar ile münhasıran askeri maksatlar için kullanılan ve ordunun silah
(3)
Madde 3 – a) Kurum: 1 inci madde hükmüne giren bütün daire, teşekkül ve müesseseleri, b) Taşıt: Motorlu ve motorsuz bütün ulaştırma araçlarını,
c) Arazi binek: Bütün tekerlekleri muharrik binek taşıtlarını,
d) Kaptı kaçtı: Asgari iki sıra oturma yeri bulunan kapalı ve insan taşımaya mahsus
taşıtları,
e) Arazi kaptıkaçtı: Bütün tekerlekleri muharrik olan kaptıkaçtıları,
f) Pikap: Şoför mahallinde şoför dahil 3 kişiye kadar oturacak yeri ile arkasında azami
1750 kilograma kadar yük taşımak için yeri bulunan motorlu taşıtları, g) Arazi pikap: Bütün tekerlekleri muharrik olan pikapları,
h) Panel: Yük taşıma yeri tamamen kapalı olan pikapları, ifade eder.
___________________
(1) 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunun 85 inci maddesiyle bu fıkrada geçen "döner sermayeli müesseseler," ibaresinden sonra gelmek üzere "il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahallî idare birlikleri" ibaresi eklenmiş ve metne işlenmiştir.
(2) 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı KHK’nin 180 inci maddesiyle, 1 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “ve kararnamelerle” ibaresi “veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle” ve (d) bendin- de yer alan “Başbakanlıkça” ibaresi “Cumhurbaşkanlığınca” şeklinde değiştirilmiştir.
(3) 2/1/2017 tarihli ve 681 sayılı KHK’nin 9 uncu maddesiyle, bu maddede yer alan “hava taşıtları”
ibaresinden sonra gelmek üzere “ve zırhlı ambulanslar ile” ibaresi eklenmiş; daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7073 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.
kuruluşları ile mahalli idare birlikleri,
kurulan her çeşit banka ve teşekküller,
c) Yukardaki (a) ve (b) fıkralarında yazılı daire, idare, banka, teşekkül ve müesseselerin
tabidir.
Madde 2 – Traktör, arazöz, motorla işleyen her çeşit ziraat ve inşaat makineleri, hava
ve teçhizatından madut bulunan taşıtlar bu kanun hükümlerine tabi değildir. Tarifler:

Taşıt verilecekler:
3608
Madde 4 – Emirlerine ve zatlarına binek otomobili verilenler (1) sayılı cetvelde, makam hizmetlerine tahsis edilen taşıtlar (2) sayılı cetvelde gösterilmiştir.
Madde 5 – Birinci maddede yazılı kurumlar daimi hizmetleri için Cumhurbaşkanı kararıyla yalnız birer hizmet arabası bulundurabilirler. Bu hizmet arabaları ihtiyaca göre Station
(1)
hizalarında gösterilen arabalardan fazla taşıt bulunduramıyacakları gibi daimi hizmetler için beşinci maddede yazılı tipte bir arabadan fazla araç kullanamazlar.
Kurumların edinebilecekleri taşıtlar(1) (2)
Madde 7 – (Değişik birinci fıkra: 21/4/2005 - 5335/6 md.) Kurumların taşıt ihtiyaçlarını hizmet alımı suretiyle karşılamaları esastır. Bu şekilde temini mümkün olmayan, ekonomik bulunmayan veya sağlık, savunma ve güvenlik gibi nedenlerle hizmet alımı suretiyle karşılanması uygun görülmeyen taşıtlar diğer yollarla edinilebilir.
Kullanılacak bu taşıtların, muayyen ve standart tipte, lüks ve gösterişten uzak, memleket yollarına elverişli ucuz ve ekonomik olanlarından temin olunması şarttır.
Bu taşıtlar münhasıran resmi hizmetin ifasında kullanılmak üzere daire veya kurumlarının sorumlu makamlarınca tevzi ve tahsis olunurlar.
Şehir ve kasabalarla demiryolları istasyonlarından ve gündelik muayyen tarifelerle işleyen Devlete, belediyelere ait taşıt güzergahından uzak bulunan mevkilerdeki teşkilat ve işyerlerinde devamlı veya geçici olarak görevli memur, subay ve hizmetlileri ve bu mevkide oturan ailesi efradını ve okula giden çocuklarını oranın bağlı bulunduğu şehir ve kasabaya veya en yakın muayyen tarifeli taşıt güzergahına götürüp getirmek için birinci fıkrada yazılı taşıtlardan tahsis edilebilir.
Şehir ve kasaba hudutları içerisinde olmakla beraber tren, otobüs gibi gündelik muayyen tarifelerle işleyen taşıt güzergahından uzak bulunan münferit mevkilerdeki teşkilat ve iş yerlerinde devamlı veya geçici olarak görevli memur ve hizmetlilerin bu mevkiler ile en yakın muayyen tarifeli taşıt güzergahına götürüp getirilmesi için de bu taşıtlar kullanılabilir.
Devlet dairelerinin sıkışık bulunduğu büyük merkezlerde işletilen muayyen tarifeli taşıtlarla memurların zamanında iş başında bulunmalarını temin edecek yeterlikte olmadığı hallerde kurumlarca ve Devlet dairelerince memurlar için otobüs seferleri ihdas olunabilir.
–––––––––––––––––––––
3612
5/1/1961 TARİH VE 237 SAYILI ANA KANUNA İŞLENEMEYEN HÜKÜMLER
1) 13/11/1996 tarih ve 4212 sayılı Kanunun geçici maddesi:
Geçici Madde 1 – Bu Kanunla tahsis edilen araçların plakalarına ilişkin esaslar T.B.M.M Başkanlık Divanınca tespit edilir.
(1) SAYILI CETVEL
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı
(...) (1)
T.B.M.M Başkanlık Divanı üyeleri,Komisyon Başkanları, Grup Başkanları ve Grup Başkanvekilleri (1) (15)
Cumhurbaşkanlığı
(Mülga: 2/7/2018 - KHK/703/180 md.)
Bakanlar
Genelkurmay Başkanı
Kara, Deniz, Hava Kuvvetler Kumandanları
Elçilikler ve daimi delegelikler
(Yurtdışında bulundukları sürece) (2)
Daimi Askeri Temsilcilikler Başkanlıkları
(Yurtdışında bulundukları sürece) (2)
Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği (3)
Anayasa Mahkemesi Başkanı (4)
İl Valileri (5)
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili (6)(13) Yargıtay Başkanı (7)
Danıştay Başkanı (8)
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (14)
Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı (12)
Sayıştay Başkanı (9)
Cumhuriyet Başsavcısı (10)
Danıştay Başkanunsözcüsü (11)

YORUM EKLE