Proje kapsaminda geçtigimiz yil Sultangazi’de yaklasik 2 bin ton atik geri dönüstürüldü.
Sultangazi Belediyesi, ilçede ortaya çikan tüm uygun atiklarin geri dönüsüme kazandirilmasini hedefliyor. Bu dogrultuda çalismalarini yogunlastiran belediye, 2021 yili boyunca kagit, metal, plastik, cam, pil, yag ve tekstil basliklarinda yaklasik 2 bin ton atigin geri dönüsümünü sagladi.
Atiklarin dogaya zarar vermesi engelleniyor
Sultangazi Belediyesi, plastiklerin olusturdugu yikici etkilerin önüne geçmek amaciyla, 2021 yilinda bin 386,26 ton kagit-metal-plastik-cam atik, 25 bin 300 litre atik yag ve 557 kg atik pili geri dönüsüme kazandirdi. Ayrica 150 noktadan 533 ton tekstil atigi toplanarak geri dönüsüme kazandirildi. Vatandaslarin son kullanim tarihi geçen ilaçlari atabilmesi için 20 eczaneye atik ilaç toplama kutusu verildi ve böylece ilaçlarin çöpe atilmasi engellendi.
Sifir Atik Müdürlügü kuruldu
Sultangazi’nin kalabalik bir nüfusa ve yogun üretim faaliyetlerine sahip olmasi, yüksek miktarda atigin ortaya çikmasina yol açarken Sultangazi Belediyesi, atiklarin dogru degerlendirilmesi amaciyla Sifir Atik Müdürlügü’nü hayata geçirdi. Hizla organize olan müdürlük, kisa sürede büyük asama kaydetti.
Sultangazi Belediyesi, Sifir Atik Yönetim Sistemi dogrultusunda 1. Sinif Atik Getirme Merkezi’ni kurdu. Tehlikesiz nitelikteki 16 tür ve tehlikeli nitelikteki 26 tür atik, ilçeden toplanarak burada geçici olarak depolaniyor. Tesiste depolanan atiklar, belirli periyotlarla atik isleme tesislerine sevk ediliyor.
Kurum, kurulus ve isletmelerden atiklar aliniyor
Sultangazi genelindeki 545 kurum, kurulus ve isletmeden atiklar düzenli olarak toplaniyor: Marketler, egitim kurumlari, sihhi isyerleri, kamu kurumlari, saglik kurumlari, bankalar, sanayi kuruluslari, ibadethaneler ve spor salonlari gibi tüm bu noktalara, atiklarin biriktirilmesi için mavi poset ve plastik atik kutusu veriliyor.
Tüm mahallelerde evsel atiklar toplaniyor
Vatandaslarin evsel atiklarini geri dönüsüme kazandirmak amaciyla kullanabilecekleri 250 atik ambalaj kafesi ile 150 atik tekstil kumbarasi ilçe genelinde belirli noktalara yerlestirildi. Bunun yani sira, atik toplama araçlari da anons esliginde ilçede dolasiyor. Vatandaslar evsel atiklarini, belediyenin verdigi mavi posetlerde toplayarak atik toplama araçlarina teslim edebiliyor.
Kampanya ve yarismalarla sifir atik projesine ilginin artmasi hedefleniyor
Sultangazide ilçe genelinde 5 litre Bitkisel Atik Yag teslim eden vatandaslara 1 litre yüzey temizleyici hediye ediliyor. Yine ilçedeki okullarda 1 litre bitkisel atik yag getiren her ögrenciye 2 TL’lik okul kantin kuponu veriliyor. Ayrica okullara yönelik atik pil toplama kampanyasi düzenleniyor. Geçtigimiz yillarda da düzenlenen kampanya kapsaminda, 250 kg atik pil toplayan her okula STEM robotik sistem seti, 50 kg atik pil toplayan her okula da top seti hediye ediliyor.
Sifir Atik Projesi kapsaminda ilçe sakinlerine geri dönüsüm bilincini kazandirmak amaciyla Sifir Atik Inovasyon Yarismasi düzenlendi.
2021 yili içerisinde basvurulari alinan yarismanin 1. ve 2. asama jüri degerlendirmeleri yapildi. Final asamasi ve ödül töreni ise kisa süre içerisinde gerçeklestirilecek.
‘Gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakmaliyiz’
"Sifir Atik" projesinin uygulanmasinda herkese büyük sorumluluk düstügünü belirten Sultangazi Belediye Baskani Av. Abdurrahman Dursun: “Sifir Atik kavraminin daha net anlasilmasi ve atik bilincinin ilçede yayginlasmasi için çalisiyoruz. Ilçemizde geri dönüstürülebilir veya yenilenebilir malzemeler kullanilmasini saglamak istiyoruz. Her atik çöp degildir. Bu bilinçle evdeki atiklari cinsine göre ayirip geri dönüsüm araçlarina birakabilir ya da atik kumbaralarimiza atabilirsiniz. Bizim için atiklarin ayristirilmasi da büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede biz de artik evlerden dönüstürülebilir atiklari topluyoruz. Gelecek nesillere daha yasanilabilir bir dünya birakmak hepimizin görevidir” dedi.
Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2022, 13:43