Tesettür Deyince !.

Tesettür Nedir? Amacı Nedir? 

   Tesettür Arapça “setr“ kelimesinden türeyen bir kelimedir. Bir şeyi örtmek gizlemek anlamına gelir. Tesettürden maksat kendimizi örtmek olduğu kadar nefsimizi de örtmektir. 

   Tesettürün İnsandaki ve İslam’daki Konumu?

Tesettür deyince insanın aklına ilk gelen “kıyafet, örtünmek, kapanmak“  gibi anlamlardır. Bir bayana tesettürlü olman gerek denilince “Kendimi hazır hissetmiyorum.“, “ henüz vakti var.“ gibi cevaplar alınmakta…

Fakat tesettür aslında akla sadece kapanmayı getirmemeli. Tesettür aynı zamanda kendini haram bakışlardan, haram yollardan vs. korumaktır. Nitekim Kur’an-ı Kerîm’in Nur Sûresi 30-31. Ayetinde şöyle buyruluyor:

“Ey Muhammed! Mümin erkeklere, gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarından haberdardır.

Mümin kadınlara da söyle, gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar, süslerini –kendiliğinden görünenler müstesna- teşhir etmesinler. Başörtülerini yakalarının üzerine alsınlar.“

   Ayette de buyrulduğu gibi aslında tesettür sadece başörtüsüyle bitmiyor. İffetini namusunu korumak da bunun içine giriyor. 

Ayette şu da dikkatimizi çekmelidir ki; sadece kadınlara seslenilmiyor. Burada “mümin erkekler“ ve “mümin kadınlar“ şeklinde söyleniyor.

Yani buradan şunu anlamalıyız; tesettür, haramdan korunma, namusunu koruma, iffetini, ırzını koruma, GÖZLERİ HARAMDAN SAKINMA deyince akla sadece kadınlar gelmemeli. Bir bayan nasıl çarşı pazarda kendini korumak zorundaysa bir erkek de kadınları bu duruma düşürmemelidir, bunu yapmaya zorlamamalıdır.

Bir Hadis-i Şerif’te de bu konuyla ilgili şöyle denilmektedir:

“Şüphe yok ki Allah, Ademoğluna zinadan payını yazdı. Artık Ademoğlu yazılan payına kesinlikle ulaşır. Gözlerin zinası (şehvetle) bakmak, dilin zinası (haramı) konuşmaktır. Nefis de (zinayı) temenni edip şehvetlenir ve nihayet ilgili organ bunların ortak isteklerini yerine getirmek suretiyle onları tasdik eder ve arzularını gerçekleştirmekten imtina etmekle onları tekzib eder.” 

( Buhâri Kitabü’l-Kader, 8. Bab, Müslim aynı kitab, 5. bab, Ebû» Dâvû»d, Nikâh, 4. babta, Ebû» Hüreyre (r.a)’den.)

Hadisin ilk cümlesinde;  insanoğlunun fıtratına şehvet sevgisinin yerleştirildiği ve Allah-u Teâlâ’nın Levh-i Mahfuz’da ademoğlunun kendi iradesi ile işleyebileceği zina türünü belirttiğini söylemektedir. Ve devamında da nasıl zinaya gidileceğini açıklamaktadır.

Nefise uyulduğu vakit kandırılmış olunacağını da açık açık söylemektedir. 

Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz:

Kadının örtünmesi; onun hak ve hürrüyetlerinin kısıtlanması değil, aksine kötü bakışlarla rahatsız edilip incitilmemesi amacını taşımaktadır. Yani tesettür aslında bir bayan için maddî ve manevî özgürlüktür.

Dinimiz, el ve dil ile Müslümanların incitilmelerini yasakladığı gibi, kötü niyetli bakışlarla da rahatsız edilmelerini hoş görmemiştir.

 Bu sebeple, Kur’an-ı Kerîm’de bir taraftan erkeklere, kadınlara bakmak suretiyle onları rahatsız etmemeleri bildirilirken; kadınlardan da buna imkân verecek şekilde giyinmemeleri istenmiştir.

Tesettürü anlamak ve uygulamak duasıyla...

YORUM EKLE
YORUMLAR
derya çako
derya çako - 4 yıl Önce

Yazılarınız o kadar güzelki filiz hanım kitap yazmayı düşünmezmisiniz sizi sürekli takip ediyorum benimde ilgim var ama sizinkiler daha profosyonelce geliyor bana bence bunu siz bi düşünün derim kitap bastırın