
Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, Sultangazi’nin tarihi Cebeci Mahallesi’nde faaliyet gösteren taş ocaklarının çevre, insan sağlığı ve şehircilik üzerindeki olumsuz etkilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, bölgedeki sorunların boyutuna dikkat çekti.
Taş ocaklarının yarattığı endişeler önergede, 2016 yılında koruma bölgesi ilan edilen tarihi Cebeci Mahallesi’nde bulunan taş ocaklarının faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığına ciddi boyutlarda zarar verdiği belirtildi. Özellikle günde en az dört kez yapılan patlatmaların çocukların ruh sağlığı ve psikolojileri üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı vurgulandı. Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya’nın cevaplanması için sorduğu 16 maddelik soru önergesi şu şekilde.
1- Bu yörede kaç adet taş ocağı faaliyet göstermektedir? Bu ocakların meskûn mahallere uzaklıkları ne kadardır? İlgili yasalarımıza göre bu mesafenin ne kadar olması gerekmektedir?
2- Burada evleri bulunan vatandaşların evlerinin çok yakınına kadar bu ocakların faaliyette bulundukları ve bazı evlerin yaşanan heyelan nedeniyle zarar gördüğü iddiaları doğru mudur?
3- Faaliyet gösteren taş ocaklarının yarattığı toz, duman ve gürültü nedeniyle bölge halkının sağlık durumlarıyla ilgili bir araştırma yapılmış mıdır? Varsa sonuçları nelerdir?
4- Bu taş ocaklarının 24 saat kesintisiz çalıştığı, yöre halkının tamamının günün her saati aşırı gürültü ve toz yoğunluğuna maruz kaldığı iddiaları doğru mudur?
5- Bölgede kurulan Hava Kalitesi izleme istasyonlarında sağlık standartlarına göre partikül madde incelemesi yapılmakta mıdır?
6- Hafriyat kamyonlarının oluşturduğu toz ve gürültü ile bunların denetimine ilişkin olarak ne gibi önlemler alınmaktadır?
7- Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince bu taş ocakları etrafında oluşan yoğun toz ve gürültü nedeniyle yapılmış bir çevre incelemesi var mıdır? Yapılmışsa bu olumsuz durumla ilgili ne gibi tedbirler alınmıştır, hangi yasal müeyyideler uygulanmıştır?
8- Taş ocaklarının, yöredeki tarım faaliyetleri üzerine oluşturduğu tahribatın boyutları nelerdir?
9- Taş ocaklarının faaliyeti esnasında kullanılan patlayıcılardan kaç hane zarar görmüştür? Bu zararların tazmini için hangi işlemler yapılmıştır?
10- Bu ocaklar hakkında kamu kurumlarına yapılan resmi başvuru ve şikayet sayısı kaçtır? Bu şikayetlerin kaçı hakkında hangi işlemler yapılmıştır?
11- Bölgedeki taş ocaklarının faaliyetinin tamamıyla durdurulması düşünülmekte midir?
12- Açılışı yapılan Millet Bahçesinin beton santralleri yüzünden vatandaşların hizmetine sunulamadığı iddiaları doğru mudur?
13- Patlatılan dinamitler Kuzey Marmara bağlantı yolunu ne şekilde etkiliyor, özellikle Cebeci tünelinin ne kadar etkilendiği hakkında bir bilgi var mıdır?
14- Maden sahasındaki tarihi eserlere verilen zarar ne ölçüdedir?
15- Alibey barajının çok yakınında olan maden sahası, İstanbul’un su ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan barajı ne şekilde etkilemektedir?
16- Özellikle dev çukurlarda oluşan göletlerin deplase edilmek suretiyle su motorları vasıtasıyla baraj gölüne akıtıldığı doğru mudur?
Vekil Mustafa Kaya’nın bu soruları, Sultangazi Cebeci Mahallesi’nde uzun süredir devam eden taş ocağı sorununa dikkat çekerek, yetkililerden kapsamlı bir açıklama ve çözüm beklediklerini gösteriyor. Bölge halkı, ise yaşam kalitelerini doğrudan etkileyen bu sorunların çözüme kavuşturulmasını umut ediyor.
Haber: Hasan Tik